Utgångsställning så här timmarna före upphällning.
Nyårsafton, och ett snart ska löparskorna prestera i Billingehus leriga terräng. Och en sak till, jag har insett att jag är en nybörjarbloggare då hälften av min text av någon underlig anledning bara försvann när den skulle publiceras.
Istället för att sammanfatta året tänkte jag ge mig på ämnet utgångsställning. Och kom ihåg, blanda inte ihop detta fenomen med utgångsposition. Skillnaden är att ställningen beskriver hur målvakten står, och positionen beskriver var målvakten står. Båda dessa ämnen går att diskutera och beror i mångt och mycket på målvaktens personliga egenskaper samt den situation som uppstår. Eftersom jag diskuterade skott igår fortsätter jag med det idag. Det jag skriver här handlar alltså om utgångsställning för skott, då utgångsställningen för inlägg och djupledspassning ser annorlunda ut. Kom ihåg att alltid anpassa träningsinnehållet efter verkliga matchsituationer för att göra målvakten beredd på hur hon/han ska agera under match.
När jag träffar en målvakt för första gången brukar jag alltid fråga hur hon/han på bästa sätt gör sig förberedd för ett skott. Svaren är mycket varierade och här märker man snabbt om de tidigare haft någon målvaktsträning. Utgångsställningen kan se något annorlunda ut, men det här är min bild av hur det ska se ut:
Fötterna ska peka framåt och vara i jämnhöjd med varandra i axelbredd. Knäna ska vara lätt böjda och nu till det viktigaste, tyngdpunkten ska vara framåt och huvudet och blicken fixerad framåt. Det ska vara på gränsen att målvakten faller framåt i sin utgångsställning. Lyckas inte målvakten med detta kommer ganska snart ett kvitto, nämligen att det blir många ganska onödiga benparader. Sedan till något som jag tycker är väldigt viktigt och trycker mycket på: hur målvakten håller sina händer i utgångsställningen. Jag instruerar mina målvakter att hålla armarna och händerna ganska högt och nära varandra. Händerna får gärna peka något framåt. Varför då detta när det sägs att målvakten ska göra sig så stor som möjligt?
Jo, målvakten ska göra sig stor när skytten är mycket nära, då rekommenderas att föra ut armar och händer vid sidorna. Men annars anser jag att "flygplanstekniken" är mycket mer osäker när det gäller grepptekniken. För att rädda bollen som går mitt på målvakten måste armar och händer samlas ihop från sidorna och tajmas för att räddningen ska genomföras. Om händerna däremot hålls nära varandra framför kroppen blir räddningen en enkel nöt att knäcka och skottet kan lätt greppas.
Ännu viktigare blir denna typ av handfattning då tuffare skott kommer vid sidan som målvakten måste slänga sig på. Ju längre ifrån målvakten håller händerna, desto svårare blir det att hinna fram med båda händerna vilket leder till en enhandsräddning. Har målvakten däremot händerna samlade från början ökar chansen drastiskt för att kunna hålla bollen, vilket alltid ska vara målet för målvakten (hur snyggt det än ser ut att göra en enhandsräddning).
Och sen till det mest klassiska, att vara på tå! Självklart ska målvakten vara på tå, både rent fysiskt men även psykiskt. Men det mest spännande av allt är att målvakten inte ska vara på tå i det mest kritiska ögonblicket, nämligen när skottet precis avfyras. Då måste båda fötterna ha markkontakt för att förflyttning åt alla håll ska vara möjlig.
Idag har jag alltså snuddat vid begreppet utgångsposition för skott. Jag vill här ge ett exempel på när en målvakt är på tårna rent fysiskt men inte psykiskt.
http://www.youtube.com/watch?v=x0Q7tHxrxxk
Och för att dagens blogg inte ska bli en svårtuggad kola ger jag dig här en funderare (jobbar du för förbundet är det olagligt att inte klara den på nolltid):
Och sen, slutligen, vill jag förtydliga gårdagens resonemang på Rådhuset om vikten av målvaktens avgörande roll i laget och citerar John Murphy som är målvaktstränare i Amerikanska MLS:
1 bad performance in 5 games: POOR - Squad player
1 bad performance in 10 games: AVERAGE - Capable back up
1 bad performance in 15 games: ABOVE AVERAGE - Starter / national player pool
1 bad performance in 20 games: QUALITY - All star / championship winner. National team member.
(Murphy. J. (2003). The full season goalkeeper training program. World class coaching).
Slutligen vill jag ge en eloge till Jan Wigholm som lyckades prestera även här genom den första kommentaren.
Gott nytt år! Tänk på utgångsställningen när du öppnar skumpan ikväll!
Slutet på det gamla året... Mot nya räddningar.
Själv har jag tidigare haft funderingar att starta ett extremt spännande cyberspace utrymme med just mina åsikter och funderingar, men tankarna har slagits i spill av tokbloggare som Ebba von Vecko Revyn som på radion senast i veckan uttryckte att bloggande i framtiden borde vara med lättillgängligt (så hon kan uppdatera sin blogg några gånger till om dagen, eller kanske till och med i timmen...?)
Frågan är ju; vad ska man blogga om? Och hur fick jag för mig att börja göra det? Förslaget kom upp på en av alla trevliga fikastunder i Rådhusets fantastiska, hemtrevliga och kaffeinspirerade lokaler. Bloggämnet är:
FOTBOLL I ALLMÄNHET OCH MÅLVAKTSTRÄNING I SYNNERHET.
Mitt intresse för målvaktsträning har nog inte undgått någon i min närhet. Faktum är att det varit en del av min vardag de senaste 15 åren, från det att jag började i Skövde AIK:s fotbollsskola någon solig junidag 1992, tills idag, den 30 december 2007. Och tro mig, intresset har inte svalnat. Målvakten är lagets sista utpost och en av de viktigaste anfallsspelarna, har du tänkt på det?
Förresten, jag heter Erik Lundstedt och är just nu 21 år och exakt 300 dagar.
På min blogg kommer du att få läsa om mycket fotboll, vilket till stor del präglar min vardag och som år 2008 kommer uppta mycket av min tid. Vad bloggen exakt kommer innehålla får tiden utvisa, men att resonemang och diskussion samt konkreta tips kommer att finnas är säkert.
Jag vill inte att detta ska bli som en svårtuggad överbliven kola från julhelgens trevligheter, utan något som kan få er fotbollsintresserade en trevlig stund och kanske få en vidgad syn på målvaktsspelet.
Men, vad är inte en inledning utan en presentation. Mitt namn och ålder känner ni redan till. Jag är bosatt i Skövde och har läst två och ett halvt år till lärare. Mellan fotbollsskolan och en otrevlig tumskada 2004 spelade jag i Skövde AIK, och just det, jag var målvakt. Då tumskadan satte stopp för mig som målvakt fanns det egentligen bara ett alternativ: att bli målvaktstränare. På ett sätt är jag glad att jag skadade mig när jag fortfarande tyckte att fotbollen var fantastiskt rolig, vilket gjorde det enkelt att glida över på tränarbanan.
Jag började då träna ungdomsmålvakterna i Skövde AIK vilket jag fortfarande idag gör. 2005 fick jag mitt första uppdrag för Västergötlands fotbollsförbund som målvaktsinstruktör. Jag har under tiden för förbundet haft zonträningar, 13-årsläger och målvaktsläger. I vår ska jag även ha kurser i Västergötlands tränarutbildning. 2007 blev ett nytt spännande och utvecklande år för mig då jag hade mina första seniormålvakter i IFK Falköping. På hösten samma år var jag även på fotbollsgymnasiet i Skövde. För dörren 2008 står inte bara ett nytt år utan även en ny klubb, Falköpings KIK som spelade i damallsvenskan förra året.
När man pratar tränare, pratar man ofta filosofi. Eftersom jag haft målvakter som varit allt från 10 till 27 år är den viktigaste filosofin att vara duktig på att anpassa sig till de man tränar. Något som genomsyrar min målvaktsträning är mycket instruktioner, jag tror att det är svårt att bli duktig på något om man inte har teorin bakom praktiken. En väl utvecklad teknik inom alla de moment som ingår i målvaktens spel bidrar, enligt mig, till ett lyckat resultat. Ett gott positionsspel tillsammans med en god greppteknik och kast/spark kan leda till ett snabbt anfallsspel och mål framåt, vilket spräcker föreställningarna om att målvakten bara har defensiva uppgifter som en burväktare.
Detta är en kort bakgrund om mig och några mycket korta tankar om målvaktsspelet, mer kommer att komma kontinuerligt efterhand fram till den spännande vårsäsongen via den mer svårslagna försäsongen.
Som tidigare lovat ska jag ge dig konkreta tips om hur jag arbetar med mina målvakter och övningar som jag tycker är bra. Här kommer övning nummer ett, en underbar uppvärmningsövning som jag under tiden kommer att utveckla. Övningen använder jag i olika varianter allt från P10 till seniorverksamhet.

Just i detta sammanhang handlar det om skotträning och övningen ger träning i greppteknik och förflyttningsteknik. Avståndet mellan konerna beror på målvaktens förutsättningar.
Anvisning för övning 1: MvA rullar bollen till MvB som greppar bollen. Efter att MvA rullat bollen rundas någon av de fem konerna. MvB rullar sedan bollen till MvA som greppar bollen. Efter att MvB rullat bollen rundas någon av de fem konerna.
Detta stegras genom att målvakterna kastar bollen med ett underarmskast först i midjehöjd (då tillämpas "skopan") sedan kastas boll i bröst/ansiktshöjd. Lägg cirka 5 minuter på varje del = 15 minuter + 5 minuter töjning så är målvakten förberedd för att gå vidare på teknikmoment för skott.
Övningen ger mycket upprepning av greppteknik och förflyttningsteknik. Tänk på att instruera i de olika greppteknikerna: låga skott, skott i midjehöjd och skott i bröst/ansiktshöjd. Jag kommer efterhand i denna blogg fylla på med instruktioner för alla teknikmoment (jag måste ju spara lite...) Finns ett väldigt intresse kan du kontakta mig, annars finns en mycket bra bok som Svenska Fotbollsförbundet har givit ut som heter "Fotbollens målvaktsspel" och är skriven av Mats Svensson och Leif Karlsson. Där finns övningar,
En drake lyfter i motvind...... (inte i medvind...)
Med förhoppning om en god fortsättning.
Erik Lundstedt - [email protected]