Utgångsställning så här timmarna före upphällning.
Nyårsafton, och ett snart ska löparskorna prestera i Billingehus leriga terräng. Och en sak till, jag har insett att jag är en nybörjarbloggare då hälften av min text av någon underlig anledning bara försvann när den skulle publiceras.
Istället för att sammanfatta året tänkte jag ge mig på ämnet utgångsställning. Och kom ihåg, blanda inte ihop detta fenomen med utgångsposition. Skillnaden är att ställningen beskriver hur målvakten står, och positionen beskriver var målvakten står. Båda dessa ämnen går att diskutera och beror i mångt och mycket på målvaktens personliga egenskaper samt den situation som uppstår. Eftersom jag diskuterade skott igår fortsätter jag med det idag. Det jag skriver här handlar alltså om utgångsställning för skott, då utgångsställningen för inlägg och djupledspassning ser annorlunda ut. Kom ihåg att alltid anpassa träningsinnehållet efter verkliga matchsituationer för att göra målvakten beredd på hur hon/han ska agera under match.
När jag träffar en målvakt för första gången brukar jag alltid fråga hur hon/han på bästa sätt gör sig förberedd för ett skott. Svaren är mycket varierade och här märker man snabbt om de tidigare haft någon målvaktsträning. Utgångsställningen kan se något annorlunda ut, men det här är min bild av hur det ska se ut:
Fötterna ska peka framåt och vara i jämnhöjd med varandra i axelbredd. Knäna ska vara lätt böjda och nu till det viktigaste, tyngdpunkten ska vara framåt och huvudet och blicken fixerad framåt. Det ska vara på gränsen att målvakten faller framåt i sin utgångsställning. Lyckas inte målvakten med detta kommer ganska snart ett kvitto, nämligen att det blir många ganska onödiga benparader. Sedan till något som jag tycker är väldigt viktigt och trycker mycket på: hur målvakten håller sina händer i utgångsställningen. Jag instruerar mina målvakter att hålla armarna och händerna ganska högt och nära varandra. Händerna får gärna peka något framåt. Varför då detta när det sägs att målvakten ska göra sig så stor som möjligt?
Jo, målvakten ska göra sig stor när skytten är mycket nära, då rekommenderas att föra ut armar och händer vid sidorna. Men annars anser jag att "flygplanstekniken" är mycket mer osäker när det gäller grepptekniken. För att rädda bollen som går mitt på målvakten måste armar och händer samlas ihop från sidorna och tajmas för att räddningen ska genomföras. Om händerna däremot hålls nära varandra framför kroppen blir räddningen en enkel nöt att knäcka och skottet kan lätt greppas.
Ännu viktigare blir denna typ av handfattning då tuffare skott kommer vid sidan som målvakten måste slänga sig på. Ju längre ifrån målvakten håller händerna, desto svårare blir det att hinna fram med båda händerna vilket leder till en enhandsräddning. Har målvakten däremot händerna samlade från början ökar chansen drastiskt för att kunna hålla bollen, vilket alltid ska vara målet för målvakten (hur snyggt det än ser ut att göra en enhandsräddning).
Och sen till det mest klassiska, att vara på tå! Självklart ska målvakten vara på tå, både rent fysiskt men även psykiskt. Men det mest spännande av allt är att målvakten inte ska vara på tå i det mest kritiska ögonblicket, nämligen när skottet precis avfyras. Då måste båda fötterna ha markkontakt för att förflyttning åt alla håll ska vara möjlig.
Idag har jag alltså snuddat vid begreppet utgångsposition för skott. Jag vill här ge ett exempel på när en målvakt är på tårna rent fysiskt men inte psykiskt.
http://www.youtube.com/watch?v=x0Q7tHxrxxk
Och för att dagens blogg inte ska bli en svårtuggad kola ger jag dig här en funderare (jobbar du för förbundet är det olagligt att inte klara den på nolltid):
Och sen, slutligen, vill jag förtydliga gårdagens resonemang på Rådhuset om vikten av målvaktens avgörande roll i laget och citerar John Murphy som är målvaktstränare i Amerikanska MLS:
1 bad performance in 5 games: POOR - Squad player
1 bad performance in 10 games: AVERAGE - Capable back up
1 bad performance in 15 games: ABOVE AVERAGE - Starter / national player pool
1 bad performance in 20 games: QUALITY - All star / championship winner. National team member.
(Murphy. J. (2003). The full season goalkeeper training program. World class coaching).
Slutligen vill jag ge en eloge till Jan Wigholm som lyckades prestera även här genom den första kommentaren.
Gott nytt år! Tänk på utgångsställningen när du öppnar skumpan ikväll!