Bredd före topp - Jan Wigholm
Bredd före topp
Som bloggmästare Lundstedt så har jag varit uppe på samma höjder i helgen och lyssnat på några föreläsningar som har hållit väldig hög nivå.
Men det är inte därför jag är här efter ett gästspel här på bloggen i lördags så dök det upp en fråga här som kan vara intressant att bena ut.
Frågan kom från den mycket sympatiske mannen Johan K som undrade över hur man som huvudansvarig tränare ser på målvaktsträning.
Kan väl i samma andetag berätta att jag har gjort några säsonger som huvudtränare på seniornivå så vi gör ett försök.
Jag tror mycket på att man måste ha en viss del av erfarenhet som målvakt. Upp emot en 10 år som målvakt är nog viktigt. Jag tror inte de som har en bakgrund som utespelare och fortbildar sig som målvaktstränare är något att rekomdera, man måste nog ha upplevt grunderna på närmare håll.
Sedan så är ju det lika självklart för mig att det finns målvaktstränare på seniornivå ska det även finnas på ungdomsnivå (från 13år) i mitt tycke.
De som är yngre än 13 år tycker jag alla kan testa på att vara målvakt. Att även hålla i målvaktsträningar för alla spelare brukar vara ett populärt inslag på ungdomssidan.
Sedan så finns det ju stora skillnader i mitt tycke på hur man ska träna målvakter i jämförelse med utespelare.
Alla ungdomspelare, målvakt som utespelare, behöver jobba på alla moment som passningskvalité, nickteknik, dribbla, driva bollen och så vidare så gäller även målvakter som måste jobba med inlägg som med alla andra moment i målvaktsspelet.
Sedan när vi kommer upp på seniornivå så är det viktigt att man bibehåller alla moment men vill man bli något extra inom fotboll så måste man lägga ner massor med tid på något speciellt som exempelvis David Beckham och Roberto Carlos, de har lagt ner massvis med extraträning på frisparkar. Eller se på en sådan spelare som Ruud van Nistelrooy som gör så enkla mål innanför straffområdet, mycket extraträning där.
Men som målvakt är det livsviktigt att man klarar av alla moment. Man blir avslöjad direkt om man har en svaghet i luftrummet eller på fötterna exempelvis.
Däremot kan en utespelare bli elitspelare med ett knackigt skott eller en oanvänd högerfot.
Titta på Jesper Blomkvist som inte ens kan gå på bussen med högerfoten först, att han kunde bli uppköpt av en så storklubb som AC Milan, det hade aldrig hänt en målvakt. Han hade stått kvar i IFK Göteborg eller något liknande.
Den målvakt jag kommer på nu som har högsta lägstanivå i sitt målvaktsspel är Manchester United Edwin van der Sar.
Viktigt att man har tillit till sin målvaktstränare men att man har synpunkter på träningsupplägget och vad man vill träna lite mer på kanske för att man har ett försvarsspel som kräver det.
Sedan två frågor till Johan K och Erik L
Varför blir man målvakt?
Och varför vill man stå i mål om man är 1.70 lång och det är 2.30 upp till ribban?
Jan Wigholm
Jesper Blomqvist kan inte ens gå på bussen med högerfoten! Klockrent.
/Karlsson
Ja min bäste kollega jag tycker du har ett bra tankesätt vad gäller målvaktsträning.
Nu till frågorna
1.För mindel var det inte svårt,jag har ett höftfel som gjorde att jag hade svårt att vara utespelare.
2.Man fick ju arbeta med fötterna istället och vara på rätt plats hela tiden.
Dina frågor Jan!
Hur skulle sammarbetet mellan dig din MV-tränare och andretränaren se ut i upplägg av träning?
Ingår MV-tränaren i anfall eller försvarspel?
Johan K.