Tränarsymposiet 2008

Jag kan nu, efter en dagsvila, sammanfatta fredagens och lördagens nya fotbollskunskaper. Temat på symposiet stavades IF Elfsborg, vilket jag tycker var ett mycket lyckat koncept. Allt från huvudtränare Magnus Haglund med sin assistent Peter Wettergren till fystränare Henrik Daggård bidrog med sina tankar om klubbens filosofi.

Gårdagen startades starkt med ett blandat teori och praktikpass med Magnus och Peter där de beskrev hur de vill spela och visade några övningar med en övningsgrupp från Skövde AIK, IFK Skövde samt Ulvåkers IF. Grundidén i Elfsborgs spel är att äga boll så mycket som möjligt, vilket trycktes mycket hårt på. En koppling till detta, som Haglund gjorde i helgens sista framträdande idag, är att det inte är spelsystemet som är det viktiga utan filosofin. Sedan ska spelsystemet bygga på spelarnas förmågor, men bollägandet är det som i grunden är viktigast.

"Så länge vi har bollen kan inte motståndarna göra mål, så enkelt är det bara" - Magnus Haglund.


Dagen följes upp av Henrik Dagård, den före detta tiokamparen. Grymt seriös man som har koll på grejerna. Han diskuterade mycket om stryketräningens betydelse för fotbollen och hur den i stort sett varit obefintlig i många klubbar tidigare. En snabb reflektion efter en stund av föreläsningen var att Elfsborg som elitklubb har helt andra förutsättningar än de andra "mindre" klubbarna i distriktet. Det var med andra ord svårt att sätta hans tankar och teorier i en direkt relation till de föreningar som jag varit i. Till exempel förespråkar han mycket skivstångsträning då det gäller framför allt benböj och frivändningar. Henrik hävdar att starkare ben, ger en snabbare spelare, vilket han kunde visa med siffror från olika undersökningar. Han påpekade även vikten av bålträning som också jag anser är en av de viktigaste länkarna i kroppens fysiska moment. På tal om goda förutsättningar, när laget löptränar har de alltid pulsmätare på sig som de efter passet kopplar till en dator för att få samtliga kurvor och olika värden, spelare för spelare.

De punkter jag antecknade från föreläsningen var:

   - Träna snabb/explosiv styrka för att bli snabbare. Inte sega, långa pass.
   - För att kunna höja spelarna fysiskt går det inte att köra "mellanmjölksträning", kroppen måste brytas ner under vissa perioder och på olika sätt för att under vila öka kapaciteten.
   - Under försäsong - längre nedbrytningsperioder. Under säsong - Microtoppar, exempelvis nedbrytning i början av veckan om match i slutet av veckan.
   - Styrketräning ger inte bara muskler, det förebygger även skador, ökar rörligheten, ökar koordinationen och uthålligheten.
   - När det gäller styrketräning är det viktigt att känna till hur musklerna fungerar. Något som jag inte funderat över är att alla leder har kapacitet att röra sig i 3 plan: sagital (framåt-bakåt), frontal (sidled) och transverse (rotation). Det innebär att styrketräningen inte får bli ensidig endast i ett plan, då det kan leda till att leden bara blir stark i en typ av rörelse. Vid träning med skivstång kan alla tre plan tränas medan maskinträning bara tränar exempelvis sagital.
   - När kroppen utför en speciell rörelsen, till exempel i tillslagsögonblicket, stabiliseras i tur och ordning: 1. bålen, 2. bäcken - axelpartiet och 3. ben och armar. Detta görs automatiskt i rörelsen, vilket innebär att muskelaturen i dessa områden måste vara välutvecklad. 

Som sagt, Dagård är en man som vet vad han pratar om, men han har också förutsättningar för att kunna jobba hårt fysiskt med spelarna. Intressant är ett uttalande jag hörde att Dagård uttryckt i någon tidning, nämligen att om han haft den kunskap han har idag om fysisk träning hade han lyckats ännu bättre som friidrottare. Det säger mycket om hans kunskap.

I morgondagens blogg fortsätter jag med målvaktsseminariet med Gert Hansen och paneldebatten mellan Magnus Haglund och Jörgen Lennartsson (förbundskapten för U-21 landslaget).

Tack! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0