What goes up comes down.

Vi får iallafall hoppas att denna titel hänger ihop med verkligheten några veckor till. Imorgon bär det av kära läsare. Doften av Södermalms konstgräs och synen av den gröna mattan i Falköping har etsat sig fast på några av minna sinnen och kommer bäras med in i nytt främmande land. Jag ska försöka förmedla till de stackars Amerikanerna känslan av att kliva ut på svenskt konstgräs (och ansträningen av att försöka leta rätt på alla gummikulor i lägenheten, tro mig, en dag hittade jag ett gäng på TV.n). Snöblasket som prytt mina fotbollsskor den senaste månaden är även det något som jag plockar med mig till resan, framför allt när vi entrar Florida. Jag kan även sammafatta träningstarten av det nya året och konstatera att jag hunnit med 23 träningar, 1 tränarsymposium och 2 utbildningar. Inte illa pinkat för en trähäst om du frågar mig.

Dagens blogg går i sammanfattningarnas tecken, bloggandet hittills har resulterat i ett antal resonemang kring fotboll i allmänhet och målvaktsspel i synnerhet, vilket lovades vid uppstarten. Jag har under denna första månad i stort sett endast diskuterat målvaktens arbete vid skott. När jag startar upp med målvaktsbloggandet igen, antagligen kommer lite funderingar under resans gång också, så tänkte jag diskutera målvaktens spel vid inlägg. Under dessa veckor har även en gästbloggare visat framfötterna, i vår hoppas jag på mer spridning, även om denne man helt klart presterat (namnet behöver inte nämnas igen). Oskar har lovat att komma in med gästbloggande under resan, jag tror vi kommer riva av ett gäng fotbollsdiskussioner under resan, vilket självklart ni läsare måste få ta del av.

Det är svårt att förutse när, var, hur bloggen kommer uppdateras följande 6 veckor. Det får tiden helt enkelt avgöra. Jag vill idag även slå ett slag för vår nyupprättade "Resedagbok", vill du följa oss där så är vårt "nickname" Onel. Närmare 40 graders resfeber begränsar min hjärnkapacitet idag, vilket medför vissa konsekvenser för presterandet i dagens blogg. Det känns som den mer går i informationens tecken. Hjärnan får dock inte helt koppla bort målvaktens fantastiska värld (vilket den antagligen aldrig kommer göra), imorgon ska jag avsluta januariträningen med ett dubbelpass i Falköping.

Sov gott kära vänner i växlande väster och öster, vi ses "over there"!

Erik


Rätt placerad

Det är hög tid att upprätta en "resedagbok", iallafall enligt de som har intresse av vår resa. Jag känner mig inte speciellt stressad över detta fenomen då jag vet att jag reser med fotbollsgoalie.blogg.se i bagaget. Men det kommer en resedagbok, men uppdatering kommer även ske här, eventuellt i en något reviderad version.

Gött att se lite engagemang från dig Wigholm (du verkar vara en av de få som har det av fotbollsgoalie, sett till antalet kommentarer). Det du uttrycker är klassiskt, självklart kan man säga att en målvakt är felplacerad om han/hon behöver slänga sig. Och ett fall kanske inte alltid är nödvändigt, när Du skjuter. Men jag är övertygad av att en duktigare skytt kommer göra det svårt för målvakten genom ett hårt och välplacerat skott, vilket leder till rent fysiska omöjligheter för målvakten. Därmed är fallet oundvikligt. Men med snabba fötter skulle skottet likväl kunna räddas utan ett fall. Man ska alltid komma ihåg att en målvakt, så gott det går, ska försöka hålla sig på fötterna. Så något ligger det i det du säger.

För att illustrera en situation där ett fall många gånger är ett måste, och där målvakten är chanslös i sitt positionsspel, symboliserar följande övning:


image21

Alltså, det kvittar hur mycket positionsspel målvakten tränar om situation 2 i anfallet är en retur. Därmed hinner målvakten inte alltid tillbaka i sin "rätta" position och fallet är ett måste. Det är viktigt att nöta situationer där målvakten hela tiden får arbeta rätt i positionen, men ska det bli så matchlikt som möjligt är det öven viktigt att öva likt situationen ovan.

Hoppas jag har gett svar på tal. Ingen situation är den andre lik på fotbollsplan, det gör sporten ännu märkligare, och än mer underbar.

Ett fall framåt

USA närmar ju sig faktiskt med stormsteg, som tur är känns det som vi har bra koll på grejorna. Till min stora glädje fick jag idag reda på att det är Super Bowl final den 3 februari, passande nog är vi ju på plats "over there" då. Och inte nog med att vi är på plats, vi är även bjudna på ett "Super Bowl party". Oj oj oj, tänk om bloggen skulle kunna uppdateras live då.

Men, målvaktsintresset står ju inte still i världen bara för att vi ska åka iväg. Hade idag ett bloggtema som jag lämnar efter att ha kommit in på en mycket intressant sida på internet. Där diskuterar författaren om vikten av att falla framåt - respektive falla bakåt. Han har där skapat ett "program" för att beskriva vikten av hur fallet utförs vid ett skott. Anledningen till en så sen blogg är för att jag fastnade vid denna figur. Den finns på följande länk:

http://www.jbgoalkeeping.com/gkangle/gkangle.html#assumptions

Jag kan tyvärr inte förfklara funktionen av den fullt ut idag, då jag endast pillat med den någon timme. Den visar i vilket fall vilken vinkel som är optimalt i en viss skottsituation.

Jag är noga med att instruera mina målvakter i att falla framåt vid skott. Endel menar att målvakten får mer tid på sig att rädda skottet om han/hon faller något bakåt, men då tappas flera andra funktioner. Exempelvis är det mycket svårt att hålla ett hårt skott som kan stötas iväg vid fall framåt, och som kan styras in i eget mål om fallet sker bakåt. Målvakten har även god chans att hela tiden ha blicken på bollen. Huruvida skottvinkeln minskas får jag undersöka mer i denna figur på länken ovan. Men eftersom målvakten kommer närmre bollen vid ett fall framåt borde även skottvinkeln bli mindre. Jag undersöker och återkommer i ämnet.

Tackar.

Kurs med Wigholm genomförd.

Idag har ännu en kurs genomfört i ett gott samarbete med självaste herr Jan Wigholm som tidigare varit omnämnd här i bloggen. Solen bidrog med sina varma strålar över Södermalm denna söndagsförmiddag, antagligen var det av glädje för att ha sett 13 ungdomstränare och 4 Skövdemålvakter utföra de flesta av målvaktens teknikmoment.

Hemfärden gick i P4:as tecken där den före detta UEFA presidenten Lennart Johansson uttalade sig om spelarnas roll i landslaget. Han hävdar att spelarna borde spela "gratis" för landslaget så att vinsten kan gå till förbundet. Han beskrev här även risken att klubblagen tar överhanden och i längen allt mer styr spelarnas landslagsaktivitet om pengarna får börja styra för mycket. En risk jag ser med detta är att mästerskapen i framtiden kan bli á la hockey-VM där knappt några stjärnor är med. Och en hög ersättning kommer inte från gudarna utan kommer bli på bekostnad av något annat, eventuellt förbundens ungdomsverksamhet. Jag tror att detta kan bli en ond cirkel. Att dra på den gul-blå landslagströjan ska vara en heder, inte styras av klubblag och pengar, iallafall inte på bekostnad av något annat. Låt oss för alltid få se våra bästa spelare i landslaget.

Manchester City blev idag sänkta av ballonger (!), det är väl bara buga och bocka, och tacka för kaffet.


Hur ska du göra mål?

Det blir bara varmare och varmare. Nej, inte vädret, min panna. Antar att kylan som kroppen utsatts för denna veckan är en bidragande faktor. Men men, vila gäller för på söndag är det dags igen.

En fråga som uppkommer emellanåt är "var ska skytten skjuta för att göra mål"? Ja, inte mitt på målvakten iallafall. Annars tror inte jag det finns något speciellt svar på frågan, det beror helt på läge och vem som står i målet. Något som för skytten är viktigt är att få målvakten i en förflyttning i skottögonblicket, därmed kan han/hon tappa position och balans. Från målvaktens sida är det viktigt att öva på sidledsförflyttningar och göra dessa med kroppen i balans, oavsett om förflyttningen sker åt höger eller åt vänster. Att sätta en pinne från huvudet ner till ryggslutet skulle kunna vara en lösning. Men självklart ska detta övas utan sådana redskap. Öva genom att göra en sidledsförflyttning åt ena hållet och skjuta bollen åt det andra.

Packat och klart.

Mota bollar.

Sverige ute ur handbolls EM. Måste säga att grabbarna presterade ändå, tyvärr lyckas inte TV4 riktigt göra det. Ganska vågat att dunka in den "Tillfälligt avbrott" skylten som antagligen kunde retat upp de flesta handbollsfantaster hemma i stugorna. I skuggan av detta måste jag dra lite målvaktsparalleller mellan handboll och fotboll. Det är intressant att se hur målvakterna "samarbetar", och det känns som de står över sitt kast om de känner att den andre är hetare. Visst har de andra förutsättningar att kunna byta fram och tillbaka under matchen men vi kanske ändå ska sträva åt de tankegångarna i fotbollen där det ofta känns som målvakterna är bittra konkurrenter. Vi har sett det på elitnivå där tjuriga målvakter sitter på bänken. Som tur är för mig, känns det som de seniormålvakter som jag har verkligen hjälper varandra att utvecklas.

När jag "undervisar" i målvaktsspelet pratar jag endel, utifrån Svenska Fotbollförbundets material, om målvaktens offensiva och defensiva uppgifter. Här spräcks många myter om målvakten som en "bollmotare". Den första, och mest intressanta uppgiften i försvarsspelet, är att förhindra att en målchans uppstår. Om den sedan uppstår, är målvaktens nästa steg att förhindra att målchansen blir en farlighet genom att ta hjälp av utespelarna. Slutligen, om inte styrningen lyckas ska målvakten rädda målchansen på egen hand. Mycket intressant, då det ofta radas upp räddningsstatistik över antal räddningar målvakten gjort. En räddning för mig är alltså även om målvakten lyckas att avstyra målchansen utan att nudda bollen, med andra ord genom god kommunikation. För det ovana ögat kan det se ut som målvakten inte varit inblandad i spelet under en hel match då ingen räddning är gjord. Med detta vill jag säga att det är viktigt att uppmärksamma målvakten i allt defensivt arbete han eller hon genomför, oavsett om det är att rädda bollen i krysset eller avstyra målchansen genom ett gott samarbete med medspelarna.

Dagens tankar är förevigade, nu är det på allvar dags att hitta lördagens gästbloggare. Ryktena säger att det kan bli en dam från annan idrott.

Målvaktsträning för unga.

Körde idag runt med lilla postbilen och kom fram till en smal passage där en kvinna passande parkerat sin bil så att inte jag kom fram. Ställde mig bakom och väntade in någon person som kunde flytta bilen. Snöflingorna började smått falla och termometern visade 0 grader celsius. Ganska snart visade sig en figur i dörren, jag stack ut mitt huvud för att förklara att bilen omedelbart måste flyttas. Innan jag hann öppna munnen säger damen:

- Oj, kan du ta någon annan väg för jag håller på att flytta.
Tankarna rörde sig snabbt i mitt huvud. För det första säger man inte så utan bara flyttar på sin bil om posten kommer. För det andra måste mitt arbete vara bra mycket viktigare än hennes flytt, som hon kunde fortsätta med bara hon backade bilen 2 meter. Vad skulle jag nu svara? Jo självklart skulle jag ge svar på tal och säga, "Oj, kan du flytta på din bil för jag håller på och jobbar". Det var i tanken, men munnen sa något annat:
- Jo, jag kan vända och åka runt.

När det gäller målvaktsträning för ungdomar får jag ofta frågan hur den ska läggas upp och i vilken ålder målvaktstäningen ska börja. Kort och gott ska målvaktsträning vara ett inslag i den vanliga träningen ändå från fotbollsskolan om du frågar mig. Fram till 9 årsåldern ska ingen fotbollsträning vara specialiserad, därmed ska ingen alltid vara forward eller målvakt. Alla ska prova alla positioner och detta kan göras mycket enkelt. Tycker du som tränare att inte hela träningen ska vigas åt målvaktsträning kan den iallafall vara en del av uppvärmningen. Teknikcirkeln som är ett känt begrepp vid fotbollsträning kan enkelt anpassas till målvaktsspel där spelarna använder händerna istället för fötterna. Varför ska då alla öva på detta?

Jo jag har tre argument. 

Nummer 1: för att alla spelare ska få upp ögonen för hur det är att stå i mål, både hur det är att använda händerna och för att få känna hur det är att stå där längst ner i planen.

Nummer 2: Kanske det viktigaste argumentet. För att få alla att våga ställa sig i mål. Eftersom målvaktens position är "utsatt" är jag övertygad om att det är många mer "anonyma" barn som inte vågar inta rollen som i mångt och mycket är utmärkande. Integreras målvaktsträningen i den vanliga träningen blir det naturligt att alla kan se sig som målvakter, utan att behöva fråga eller behöver bli tillfrågade.

Nummer 3: För att öva koordinationen. Barn har ett stort rörelsebehov och det är viktigt att stimulera genom olika typer av grovmotorisk inlärning. Därmed behöver även händerna och armarna i olika rörelser komma i kontakt med bollen. Kom ihåg att hjärnan utvecklas av olika typer av rörelse, att träna målvaktsträning kan alltså bidra till att spelaren blir en bättre utespelare.

När spelarna kommer in i 10-12 årsåldern, strax innan och i början av puberteten kan olika positioner utkristalliseras. Detta säger dock inte att en forward för resten av livet ska vara forward, eller en målvakt alltid en målvakt. Alla dörrar ska hållas öppna och alla ska fortfarande ha chans att prova på alla positioner i laget. I denna ålder kan specifik målvaktsträning komma in i bilden om det finns möjlighet men det är inte förens efter denna ålder som specialisering på olika positioner i laget kan ske. Ett konkret exempel är den ungdomsträning jag har i Falköping där målvakterna är mellan 10 och 16 år där alltså samtliga målvakter tränar tillsammans i speciell träning, där ligger de långt framme jämfört med många andra klubbar i vårt avlånga land. Målvaktsträning bör erbjudas i tidig ålder då teknikinlärningen är som bäst då.

Med dessa korta tankar om målvaktsträning för unga tackar jag för idag. Välkommen tillbaka.

Koordinationsringar.

På väg till dagens träning tog jag vägen förbi Coop för att hämta ett paket. Gött, nu hade de nya koordinationsringarna kommit som jag beställt. Men, de va inte "gött" så länge. Efter cirka 10 minuter av träningen sprack den första och strax efter sprack den andra. PINSAMT dålig kvalité. Konstigt att det inte går att trampa på ringar som jag trodde skulle användas för träning. Kanske är de bättre för bakning eller för att forma de olympiska ringarna. Inte vet jag vad de ska användas till. Ja du hör, jag är lätt skeptisk till användbarheten för ringarna.

Ett mycket bra träningsredskap för att träna snabba fötter och koordination, om de inte går sönder och förstör delar av övningen. Om de fungerar som de ska är de verkligen att rekomendera och går att anpassa på alla drömmars vis. Exempelvis lägg ringarna två och två på rad framåt, målvakten arbetar med olika antal steg i varje ring vilket kan avslutas med ett skott. Eller så anpassas de till temat, som idag var mottagning - passningsteknik där målvakten efter fotarbetet tar emot en passning, förflyttar i sidled och passar tillbaka framåt. Eller lägg ringarna på rad och arbeta i sidled genom dem och avsluta med en passning på ett tillslag. Ja, kombinera tills du somnar. Mycket effektivt.

Tack för ringarna, nu vet jag var jag inte ska beställa nya från.

Bloggarn pratar.

Dagarna rullar på, jobb träning, jobb träning. Men de e ju faktiskt väldigt skoj så jag klagar inte. Resan närmar sig med stormsteg, sjukt när man tänker på när vi började prata om den för typ 2 år sen.

Dagens blogg blir mycket kortfattad, men något leverar jag alltid. Kort sagt: Hur målvakten ska "prata" på planen när han/hon går ut på en djupledspassning eller ett inlägg. Jag brukar säga att det viktigaste är att målvakten pratar. Men sedan kan detta göras mer eller mindre tydligt. Mitt tips är att ropa "målvakt!" eller sitt namn, i mitt fall "Erik!". Detta gör kommunikationen tydligt och kan förhindra många målchanser och mål.

John Blund kallar.

Tränarutbildningsdebut.

Idag har jag gjort debut som tränarutbildare i Trollhättan då "Träningslära och målvaktsspel bas 1" stod på schemat. Kul att bryta av den vanliga träningen med teori och praktik för tränare. Mycket vikt lades vid teknikträningen vid målvaktsspel och jag hann öva alla tekniska moment med tränarna. Jag tror det är av yttersta vikt att prova på de olika teknikmomenten som målvakt för att kunna lära ut det. Förhoppningsvis fick deltagarna upp ögonen för vikten av att integrera målvaktsträning som en naturlig del i den "vanliga" träningen, vilket anser jag krävs för att få en bredd på träningen i ungdomsåren. Förhoppningsvis har de även hittat några nya muskelgrupper när väckarklockan ringer imorgon bitti. De dryga tre timmarna blev späckade med övningar som många av grabbarna aldrig provat på. Att vara målvakt skiljer sig ju trots allt på många punkter jämfört med utespelarna.

Allsidig utveckling i form av olika utmaningar inser jag är det som utvecklar mig som tränare. Att växla mellan ungdomsspelare, seniorspelare, killar, tjejer och utbildning ger hela tiden nya frågeställningar och utmaningar att tackla. Utveckling sker tillsammans med andra.

Våga prova, med vänlig hälsning.


Utebliven gästblogg?

Jag jagar fortfarande gästbloggare för idag. En upptagen helgdag verkar vara en godkänd frånvaro från de tillfrågade. Kanske får den gamle Janne gå på sin tredje gästblogg. Antagligen beror detta problem på att jag presterar sjukt bra varje dag och folk inte vet om de kan leva upp till förväntningarna. Det är helt okej, Oskar har lovat att sköta gästbloggandet i Amerika, vilket gör hans avböjning idag godkänd.

Var inne på Uhlsports hemsida och läste lite häromdagen. Där kan läsarna skriva frågor som besvaras av "experter". En fråga som jag fastnade för och som diskuterats många gånger framför tipslördag är "Are goalkeepers over-protected?", vilken jag tror att många där ute här åsikter om. Speciellt de som ständigt blir förbannade när målvakten får frispark i straffområdet. "Expertsvaret" på sidan, av Carl Smith (som jag inte har en aning om vem det är), lyder som följer:

"As much as I hate to say it, playing in goal myself, I do think goalkeepers are far too overprotected. I've seen so many examples in games where a ball has been crossed into the penalty area and the goalkeeper has gone up with an attacker missed the ball and get a free kick for it. Most goalkeepers are fairly honest about and won't call for a free kick, though there are a few that are as theatrical as the outfield players are."

(Hela svaret på: http://www.precision-football.com/scripts/members.asp?action=showmemberspanel&ID=4&lang=en&sitetypID=1&sessionID=  )

Men då till min korta tanke, som jag gärna vill ha uppföljning på under en fika är: eftersom målvakten är lagets sista utpost och varje minsta felbedömning av domaren kan leda till en förlust, är det då inte mer än rätt att ge målvakten fördel i dessa lägen? Jag anser helt klart att målvakten måste få reglerna på sin sida eftersom tacklingen kan bli förödande för laget. Hur ser du på det om det är din egen målvakt? Självklart en fråga som är helt situationsanpassad men som kan diskuteras i evighet. När har målvakten bollen och när har han/hon den inte? Ser fram mot en intressant diskussion över en kopp kaffe med personer jag tror har något annorlunda åsikter.

Lycka till Skövde AIK och Falköpings KIK imorgon i futsal SM.

Fredag och helgvilan är lag.

Ännu en veckan har nått sitt slut och kan sammanfattas. 7 träningar på 5 dagar, jag vill inte påstå att jag är fotbollsnörd, bara lätt allmänt intresserad. Jag gör faktiskt annat än att träna också, som på söndag då jag gör min kursledardebut i Trollhättan. Hjärtligt välkomna ni som visat intresse. På tal om intresse, gött att se lite kommentarer från lite kloka människor här på bloggen med.

Det är ett mycket viktigt ämne du tar upp "Johan K", nämligen samarbetet mellan huvudtränare - assisterande tränare - målvaktstränare. Ofta kan det låta, liksom här på bloggen, att målvaktsträningen är något som sker avskilt från övrig träning. Detta är ju självklart fel, vilket jag här vill påpeka. Målvaktsträningen bör ske integrerat med den vanliga träningen, iallafall när det gäller seniornivå. Pratar vi ungdomsträning är det en annan femma då det går utmärkt att nöta olika tekniker med målvakterna under en längre tid utan någon stegring i träningen. Framför allt är det ofta svårt att integrera ungdomsmålvaktsträning tillsammans med utespelarna då man ofta får nöja sig med att samla många årsgrupper samtidigt.

När det gäller seniorträning bör målvaktsträning vara ett inslag i den vanliga träningen, enligt mitt tycke. Träningarna har ofta ett tema som innehåller ett syfte och mål som ska uppfyllas. Målvaktstränaren värmer upp målvakterna och jobbar med de teknikbitar som temat innehåller. Vid skott kan det vara lämpligt att öva förflyttningsteknik, fallteknik och greppteknik. Vid inlägg greppteknik, upphoppsteknik och boxteknik osv. Här kan även specifikt fysmoment ingå. Uppvärming och teknikmoment kör alltså målvaktstränare och målvakter separat, som sedan stegras i ett spelmoment där teknikerna sätts in i olika övningar med utespelarna. Denna del av träningen är perfekt för målvaktstränaren att se hur målvakterna arbetar i utvalda matchsituationer. En ytterligare stegring kan vara ett smålagsspel som också det går i temats tecken, och kan avslutas med spel. 


Samarbetet målvaktstränare - huvudtränare - asstränare är med andra ord mycket viktigt för att få en naturlig stegring i träningen. Målvaktstränaren har en viktig uppgift i att planera spelmomentsövningar och smålagsspel för målvaktens individuella behov.

Nu var det ju inte jag som skulle svara på frågan utan mr. Wigholm. Så, hur vill du svara? Lägg ditt förslag i kommentarlådan. Förresten, som Wigholm påpekade en dag i Rådets smått nostalgiska lokaler, så borde det inte heta "kommentarer" i min blogg, det borde kallas "inlägg".

Låt mig slå alla inlägg, sa han med mystiskt skägg. Tack och adjö.


 

I´m alive.

Hello bloggen, I´m back. And I´m alive. Jag förstår att några av er var lite oroliga igår när jag inte uppdaterade. Det är alldeles för dåligt och visar att jag inte har disciplin nog att klara av en enkel vardaglig blogg. Jag har ingen ursäkt, men en förklaring. John Blund infekterade min heliga kvällsblogg, drogade ner mig i soffan, och släpade in mig direkt i djupsömn. Underbart. Och Sverige imponerar, skönt att målvakten spelar en avgörande roll även i handboll.

När det gäller fotbollsliv handlar många sådana just nu om fys och åter fys. Det finns hur många övningar som helst för den som har intresse. Idag har jag inte tänkt att presentera några specifika övningar. Jag vill hålla mig kort, därmed säger jag bara: Gör även mycket av fysträningen fotbollsrelaterad! Det finns många muskelgrupper som är svåra att träna med boll men det finns även många som går ypperligt att träna med boll. Snabbhetsträning är ett exempel. 5 meters starter där målvakten plockar upp bollen i fart eller 10 meters starter som avslutas med passning bredsida/vrist på liggande boll. Dela in fysmomenten beroende på vilket teknikmoment som fokuseras på träningen, i det ovan nämnda fallet, djupledspassning/friläge. Tränas inlägg kan det vara lämpligt att lägga in spänstträning och benstyrka. Korta tankar från en kort målvaktstränare.

Övning ger färdighet - Tack för kaffet.


Täta muren.

Gårdagens väder gav mersmak. Fågelkvittret från trädtopparna inspirerade på ett läskigt tidigt sätt. Det där med snö verkar inte vara något som gudarna tänke erbjuda denna januari. Å andra sidan klagar jag inte, tänk om snön hade vräkt ner över den dagliga träningen. Känns som det hade ändrat förutsättningarna något.

Nu är vi där vi är och för några dagar sen var vi där vi var. Och då var vi inne på vikten av att ta hjälp av utespelarna i defensiva situationer, och då framför allt vid skott. Jag skulle bifoga en bild över murens funktion.image20

Jag vet att du skrattar. Spelarna i muren är ganska små. Men kom ihåg att jag gör mina bilder i Paint (vilket inte är någon ursäkt för proportionerna). Det jag vill visa är vikten av att kunna styra spelarna på rätt sätt för att få hjälp av täcka av vissa delar av målet. Här är ett enkelt exempel, vid en frispark där fyra spelare täcker området vid förstastolpen. Träna målvakten på samarbetet med backlinjen under matchsituationer för att göra situationerna enklare att reda ut.

Klart slut.

A cross/shot combo and Power Point

Dagen har spenderats i studiernas tecken men på ett något annorlunda sätt. Opponeringen och examensarbetet blev klart förra veckan men jag och min kompanjon har idag suttit och gjort en Power Point presentation av våra tankar kring ledarskap utifrån vår studie, ifall någon skulle vara intresserad att ta del av materialet i form av en föreläsning.

Efter att igårkväll läst en mycket spännande text där ordet "fika" uppkom i ett annat sammanhang än det jag är van vid, var jag tvungen att gå till "Norstedts Svenska Ordbok" och slå upp ordet. I texten stod det "fikade" därför sökte jag upp just den betydelsen:

Fik/a verb -ade -at. 1 dricka kaffe el. te etc.; med ev. tilltugg: gå och ~ 2 med prep. efter ivrigt sträva (efter) att få: ~ efter makt och ära


Nu känns allting mer naturligt. Klart att dricka kaffe ska, enligt mig, sättas i direkt anslutning till begreppet. Men det är det som är efter 2 som jag letade efter. I sammanhanget, en gammal text, fikade någon efter drottningens hand. Här alltså makten. Men "ivrigt sträva" kan jag också sätta i direkt relation till kaffedrickande. Tycker det är jätteunderligt att inte "Rådhuset" finns med i beskrivningen. Tack för det kaffet.

Förrutom detta har jag nu på eftermiddagen suttit och målat lite på dagens träningsupplägg. Jag slog då upp John Murphys mycket fascinerande bok "The full season goalkeeper training program" vilken jag tidigare i bloggen citerat. Idag fann jag likheter mellan gårdagens funderingar av Gert Hansens pass och Johns tankar om att blanda olika moment i samma övning. För er som inte läste gårdagens inlägg beskrev jag Gerts pass, där han blandade många olika tekniker i samma övning, exempelvis passningsteknik och greppteknik. Hans tankar stärks av följande citat av Murphy:

I am a big believer that keepers have to deal with situations in one´s (a shot/cross etc...), two´s (a shot and a rebound etc...) or three´s (come to punch a cross, deal with a shot off the rebound etc...).


Detta  talar alltså för att blanda olika moment i samma övning, exempelvis inlägg/skott. Eftersom mycket av övningarna bör byggas så matchlikt som möjligt är tänket inte helt fel, tvärt om, mycket intressant. En situation kommer sällan ensam, därför bör målvakten också vara förberedd på sådana situationer. Här får målvakten även in en ytterligare dimension, nämligen att snabbt hitta sin position i målet beroende på vad som sker på planen.

Upp och nicka...

Inspirerad av min egen effektivitet.

Ibland blir jag både inspirerad och imponerad av min egen effektivitet. Ibland uppnår jag till och med någon slags synergieffekt i vardagen. Samtidigt utjämnar jag denna extremeffektivitet med ett bara prestera hälften av vad jag skulle kunnat. Tanken slog mig när jag nu ser på "Carin 21:30" där Kristina Lugn är gäst. Hon lär ju inte stressa ihjäl sig. Däremot har hon nog ett skönt lugn, vilket är ett måste i den effektiva vardagen.

Frågan är var jag börjar idag. Eftersom Wigholm gick in och tog sitt ansvar som gästbloggare igår är det lite vi behöver bena ut där. Jag återkopplar till denna text innan jag fortsätter med symposiefunderingarna.

Först och främst tycker jag gästbloggen igår höll en bra nivå där diskussionen om målvakten och målvaktsträning ur en huvudtränares synvinkel togs upp till ytan. Jag håller helt och hållet med om Jans funderingar, men tror att en elitmålvakt behöver drygt 10 års erfarenhet av seniorverksamhet för att hamna i toppen. Något som hade varit intressant är hur Jan ser på samarbetet mellan huvudtränare och målvaktstränare, vilket jag tror många har olika syn på. Jag fick ju även en mycket angenäm fråga på gästbloggen om hur någon kan välja att stå i mål när man är 170 cm lång och målet är 230 cm högt (måste lägga in en rättning Jan, målet är 244 cm högt). Frågan är tacksam eftersom jag började stå i mål när jag var 7 år och inte i närheten av 170 cm. Då hade jag varit ett monster. Därmed kunde jag aldrig tro att min växt skulle stanna vid 170 cm. För det andra hade jag antagligen presterat ändå, då det inte är längden utan tanken som i slutet avgör vem som lyckas som målvakt. Självklart är en kombination att rekomendera. Ett kort svar på en kort fråga.

Därmed kastar jag mig över till Gert Hansens seminarium. Gert har varit målvaktstränare i Elfsborg i 11 år och har därmed plockat på sig mängder av erfarenhet. Det jag kort sammanfattade efter träningspasset var att han under passet varierat mycket och fått in mottagning - passningsteknik, greppteknik, fallteknik, upphoppsteknik samt igångsättning. Därmed gav han de drygt 20 åskådarna en vidgad syn på hur målvaktsträning kan bedrivas. Det som var mest intressant var att Gert blandade in mottagningar och/eller passningar i nästan alla övningarna. Jag bifogar här två övningar där han blandade olika moment i övningen.

image18

Observera att övningen antecknades i kylan på Södermalms IP, vilket bidrog till något slarvig text. Denna övning startades med att MvA sparkade ut bollen, liknande en inspark. Därefter skulle målvakten inta position för skott centralt. Mycket bra övning, just för att tillslag på liggande boll blandades in. Samma sak som ovan upprepades men från andra hållet. Jag har vid några tillfällen frågat målvakter när de tränar på insparkar och svaret blir då att de ensast gör det på match.

image19

Övningen ovan kombinerar skott, passning, skott. Den startas med ett skott mot första stolpen till höger. Detta följs av en passning centralt som MvA passar tillbaka på ett tillslag. Slutligen kommer ett skott på främre stolpen till vänster. Övningen stegrades sedan med skott mot bortre stolpen. Bra övning då målvakten får öva fallteknik, förflyttningsteknik, passningsteknik och positionsspel.

Gerts seminarium gav helt klart vissa nya tankesätt i målvaktsträningen.

Sympositet 2008 avslutades med två självsäkra herrar, Magnus Haglund och Jörgen Lennartsson. Dock blev det inga vilda diskussioner då båda tränarna hade ganska lika syn på sin fotboll. Dock kan det konstateras att Mr. Haglund vann båda tävlingarna, en allmänbildad frågetävling och en fotbollsteknisk tävling. Diskussionen blev ändå intressant och bidrog till skratt emellanåt. Haglund har en skön känsla för humor och bjuder på sig själv, han har höjt sig mycket i mina ögon efter helgen.

Fredagskvällen avslutades med en lång diskussion med en kille från Byttorp. Därför vill jag här presentera detta "case":

Ditt lag leder med 1-0 i slutet av matchen. Ni har nu fått hörna med er, och motståndarna stannar med 5 man på mittplan.

Frågan är följande: Hur många man stannar du med på mittplan? Och hur beordrar du din hörnläggare att göra med hörnan?

Frågorna blandade in många olika tränare tillslut, till och med Peter Wettergren som kom med ett säkert svar. Fortsättning följer...

Tack för en bra helg!

Bredd före topp - Jan Wigholm



Bredd före topp

  

Som bloggmästare Lundstedt så har jag varit uppe på samma höjder i helgen och lyssnat på några föreläsningar som har hållit väldig hög nivå.


Men det är inte därför jag är här efter ett gästspel här på bloggen i lördags så dök det upp en fråga här som kan vara intressant att bena ut.


Frågan kom från den mycket sympatiske mannen Johan K som undrade över hur man som huvudansvarig tränare ser på målvaktsträning.


Kan väl i samma andetag berätta att jag har gjort några säsonger som huvudtränare på seniornivå så vi gör ett försök.


Jag tror mycket på att man måste ha en viss del av erfarenhet som målvakt. Upp emot en 10 år som målvakt är nog viktigt. Jag tror inte de som har en bakgrund som utespelare och fortbildar sig som målvaktstränare är något att rekomdera, man måste nog ha upplevt grunderna på närmare håll.


Sedan så är ju det lika självklart för mig att det finns målvaktstränare på seniornivå ska det även finnas på ungdomsnivå (från 13år) i mitt tycke.


De som är yngre än 13 år tycker jag alla kan testa på att vara målvakt. Att även hålla i målvaktsträningar för alla spelare brukar vara ett populärt inslag på ungdomssidan.


Sedan så finns det ju stora skillnader i mitt tycke på hur man ska träna målvakter i jämförelse med utespelare.

Alla ungdomspelare, målvakt som utespelare, behöver jobba på alla moment som passningskvalité, nickteknik, dribbla, driva bollen och så vidare så gäller även målvakter som måste jobba med inlägg som med alla andra moment i målvaktsspelet.


Sedan när vi kommer upp på seniornivå så är det viktigt att man bibehåller alla moment men vill man bli något extra inom fotboll så måste man lägga ner massor med tid på något speciellt som exempelvis David Beckham och Roberto Carlos, de har lagt ner massvis med extraträning på frisparkar. Eller se på en sådan spelare som Ruud van Nistelrooy som gör så enkla mål innanför straffområdet, mycket extraträning där.


Men som målvakt är det livsviktigt att man klarar av alla moment. Man blir avslöjad direkt om man har en svaghet i luftrummet eller på fötterna exempelvis.


Däremot kan en utespelare bli elitspelare med ett knackigt skott eller en oanvänd högerfot.

Titta på Jesper Blomkvist som inte ens kan gå på bussen med högerfoten först, att han kunde bli uppköpt av en så storklubb som AC Milan, det hade aldrig hänt en målvakt. Han hade stått kvar i IFK Göteborg eller något liknande.


Den målvakt jag kommer på nu som har högsta lägstanivå i sitt målvaktsspel är Manchester United Edwin van der Sar.


Viktigt att man har tillit till sin målvaktstränare men att man har synpunkter på träningsupplägget och vad man vill träna lite mer på kanske för att man har ett försvarsspel som kräver det.


Sedan två frågor till Johan K och Erik L


Varför blir man målvakt?

Och varför vill man stå i mål om man är 1.70 lång och det är 2.30 upp till ribban?


Jan Wigholm


Tränarsymposiet 2008

Jag kan nu, efter en dagsvila, sammanfatta fredagens och lördagens nya fotbollskunskaper. Temat på symposiet stavades IF Elfsborg, vilket jag tycker var ett mycket lyckat koncept. Allt från huvudtränare Magnus Haglund med sin assistent Peter Wettergren till fystränare Henrik Daggård bidrog med sina tankar om klubbens filosofi.

Gårdagen startades starkt med ett blandat teori och praktikpass med Magnus och Peter där de beskrev hur de vill spela och visade några övningar med en övningsgrupp från Skövde AIK, IFK Skövde samt Ulvåkers IF. Grundidén i Elfsborgs spel är att äga boll så mycket som möjligt, vilket trycktes mycket hårt på. En koppling till detta, som Haglund gjorde i helgens sista framträdande idag, är att det inte är spelsystemet som är det viktiga utan filosofin. Sedan ska spelsystemet bygga på spelarnas förmågor, men bollägandet är det som i grunden är viktigast.

"Så länge vi har bollen kan inte motståndarna göra mål, så enkelt är det bara" - Magnus Haglund.


Dagen följes upp av Henrik Dagård, den före detta tiokamparen. Grymt seriös man som har koll på grejerna. Han diskuterade mycket om stryketräningens betydelse för fotbollen och hur den i stort sett varit obefintlig i många klubbar tidigare. En snabb reflektion efter en stund av föreläsningen var att Elfsborg som elitklubb har helt andra förutsättningar än de andra "mindre" klubbarna i distriktet. Det var med andra ord svårt att sätta hans tankar och teorier i en direkt relation till de föreningar som jag varit i. Till exempel förespråkar han mycket skivstångsträning då det gäller framför allt benböj och frivändningar. Henrik hävdar att starkare ben, ger en snabbare spelare, vilket han kunde visa med siffror från olika undersökningar. Han påpekade även vikten av bålträning som också jag anser är en av de viktigaste länkarna i kroppens fysiska moment. På tal om goda förutsättningar, när laget löptränar har de alltid pulsmätare på sig som de efter passet kopplar till en dator för att få samtliga kurvor och olika värden, spelare för spelare.

De punkter jag antecknade från föreläsningen var:

   - Träna snabb/explosiv styrka för att bli snabbare. Inte sega, långa pass.
   - För att kunna höja spelarna fysiskt går det inte att köra "mellanmjölksträning", kroppen måste brytas ner under vissa perioder och på olika sätt för att under vila öka kapaciteten.
   - Under försäsong - längre nedbrytningsperioder. Under säsong - Microtoppar, exempelvis nedbrytning i början av veckan om match i slutet av veckan.
   - Styrketräning ger inte bara muskler, det förebygger även skador, ökar rörligheten, ökar koordinationen och uthålligheten.
   - När det gäller styrketräning är det viktigt att känna till hur musklerna fungerar. Något som jag inte funderat över är att alla leder har kapacitet att röra sig i 3 plan: sagital (framåt-bakåt), frontal (sidled) och transverse (rotation). Det innebär att styrketräningen inte får bli ensidig endast i ett plan, då det kan leda till att leden bara blir stark i en typ av rörelse. Vid träning med skivstång kan alla tre plan tränas medan maskinträning bara tränar exempelvis sagital.
   - När kroppen utför en speciell rörelsen, till exempel i tillslagsögonblicket, stabiliseras i tur och ordning: 1. bålen, 2. bäcken - axelpartiet och 3. ben och armar. Detta görs automatiskt i rörelsen, vilket innebär att muskelaturen i dessa områden måste vara välutvecklad. 

Som sagt, Dagård är en man som vet vad han pratar om, men han har också förutsättningar för att kunna jobba hårt fysiskt med spelarna. Intressant är ett uttalande jag hörde att Dagård uttryckt i någon tidning, nämligen att om han haft den kunskap han har idag om fysisk träning hade han lyckats ännu bättre som friidrottare. Det säger mycket om hans kunskap.

I morgondagens blogg fortsätter jag med målvaktsseminariet med Gert Hansen och paneldebatten mellan Magnus Haglund och Jörgen Lennartsson (förbundskapten för U-21 landslaget).

Tack! 


Live från kullen.

Det är ju underbart. Trodde för en sekund att jag inte skulle kunna uppdatera min blogg idag, men oj vad fel jag hade. Jag kan nu stolt presentera min första wapblogg. Därmed håller jag mitt löfte om daglig uppdatering!
Fortsättning följer..

Mycket effektiv dag.

Dagen började tidigt, 08:30 var vi först ut att grillas i opponeringen. Vi fick många intressanta och bra frågor på vårt arbete men jag tycker vi fint argumenterade för vår sak. Nu är det bara att vänta in betyget. När skoldagen var slut bar det av till Falköping för ett dubbelpass.

Imorgon blir det tränarsymposie för hela slanten, därmed blir det inget Göteborg. Ska bli grymt intressant, Dagård och Hansen står på schemat imorgon. Hur blir det med gästbloggare? Får jobba på det. Imorgon kommer förhoppningsvis en kort uppdatering, sedan kommer en längre blogg på söndag efter förhoppningsvis en givande helg.

I diskussionen om skott finns många aspekter. Dels hur målvakten ska röra sig, fånga bollen och slänga sig rent tekniskt. Hit hör även, framför allt på seniornivå, att ta hjälp av utespelarna för att täcka av vissa delar av målet. En situation då detta känns självklart är vid en frispark där målvaken tar hjälp av utespelarna i en mur. I samma syfte kan utespelarna användas i spelet om målvakten är duktig på att dirigera sina medspelare. Det finns riktlinjer för hur målvakten kan ta hjälp av utespelarna för att täcka delar av målet, men dessa beror ofta på målvaktens och lagets kapacitet. Jag skulle lagt in en bild på tankesättet vid en frispark, men det verkar inte fungera idag.

Eftersom ett 11 manna mål är 7,32 x 2,44 så kan en utespelarnas roll i att täcka målet vara avgörande. Speciellt i de högre serierna. Om jag ska relatera till någon annan idrott som arbetar på detta sätt så ligger handboll nära till hands. Där har försvarna alltid ett hörn att täcka åt målvakten. I ett gott samarbete kan fotbollsmålvakten styra spelarna i skottögonblicket med "höger" eller "vänster". Man kan även skapa egna riktlinjer mellan backlinje och målvakt där backen exempelvis tar förstastolpen om en motståndare bryter in i straffområdet.

Detta är något som kräver mycket träning men kan underlätta målvaktens arbete på skott, inte bara i fasta situationer. Synd att inte bilden gick att infoga idag.

Med detta tackar numer "ettämnesläraren", Erik Lundstedt.

Skägg och vinkelskott

Träffade idag en gammal bekant som frågade:

-Jasså, du har lagt till med skägg?
-Skägg? Jag har nog bara glömt att raka mig.

Imorgon smäller det, opponering och en hel termin står på spel. Förhoppningsvis anses vi som trevliga och konstruktiva diskutanter och förhoppningsvis blir vi inte överkörda. Tror det blir en trevlig dag.

Var på stadsbiblioteket idag för att spana in lite böcker till litteraturkursen som jag ska läsa i vår. Jag plockade fram två böcker och gick fram till kassan. Med smidiga steg gled jag fram till damen i kassan och räckte stolt fram mina böcker som ska höja min intellektuella status. Tyvärr sänktes den nog när damen scannade mitt kort och med ett leende sa:

Oj, du har visst inte lånat någon bok sedan 1994. Hmm, kan det ha varit Pippi Långstrump eller Karlsson på taket. Jag skyllde på att jag brukar köpa mina böcker (vilket det delvis ligger en sanning i). 5 terminers studier på Högskolan har förhoppningsvis resulterat i någon slags utveckling.

För att iallafall höja min ranking på kunskapsstegen citerar jag ett av dagens lån, Homeros Odysséen tolkad av Ingvar Björkesson:

"Honom dödade jag med en stöt av det bronsskodda spjutet när han kom hem från fälten, sedan jag ställt mig vid vägen med en kamrat i försåt. Den natten var alldeles kolsvart och ingen upptäckte oss - helt oförmärkt dräpte jag honom".


Så till dagens målvaktsdiskussion som fortsätter i skottets tecken. Idag har jag tänkt att fundera lite över vinkelskott.

Som alla fotbollsintresserade vet så uppstår många farliga situationer från kanterna. Där finns ofta ytor som av en duktig spelare kan utnyttjas på många sätt. Inlägg, passning snett inåt bakåt och skott är några alternativ som är ett hot mot målvaktens stolta "nolla". Väljer motståndaren att skjuta har målvakten ett ansvarsområde, ytan vid stolpen som är närmast skytten, kommer skottet där, med andra ord mitt på målvakten, bör inte räddningen bli något problem. Däremot kan viss problematik uppstå om skottet går mot den bortre stolpen.

Målvakten måste då i de flesta fall slänga sig för att nå bollen, om bollen inte går att hålla blir det ofta en farlig målchans på returen som ofta hamnar centralt, där motståndarna stormar in med spelare. För att förhindra detta bör målvakten falla utåt i planen, därmed skärs skottvinkeln och om bollen inte kan hållas så styrs bollen tillbaka mot skyttens håll. Jag visar båda förloppen med följande bild, där den första beskriver hur målvakten faller utmed linjen och bollen styrs centralt medan den andra visar när målvakten faller utåt på skottet.

image17

Den röda linjen visar målvaktens riktning i fallet. Studera bilderna. Det är lätt att inse att de små detaljerna är väldigt viktiga i målvaktsspelet. Speciellt i fotboll, där en möjlighet räcker för tre sköna, eller tunga, poäng.

Med dessa rader avslutar jag dagens blogg.

Med vänlig hälsning

Erik Lundstedt

Årets första träning i Falköping.

Det blev en mycket bra första träning i Falköping idag. 2 grader varmt och helljus på den sköna konstgräsmattan. Fått grym mersmak och det känns som tiden fram till resan kommer gå läskigt fort. Fotbollen känns mer spännande än någonsin.

Imorgon blir det till att kämpa på till opponeringen på torsdag. Ni som sitter och väntar på vår resumé av "Ledarskapets komplexitet" (Ljungberg, J. & Lundstedt, E. 2008) så kommer den när uppsatsen fått sina sista kommentarer. Hoppas ni kan vänta....

Igår skrev jag kort om vikten av magstyrka. Idag ska jag nämna lite kring snabbhetsträning.

En målvakt rör sig i sidled och framåt-bakåt i målet. Förflyttningen blir i regel inte längre än 7,32 meter som motsvarar bredden på ett 11 manna mål. Däremot sker de flesta förflyttningar mycket kortare, både i sidled och framåt-bakåt för att komma i rätt position i förhållande till bollen. Därför krävs snabba fötter och balans i kroppen.

Detta övas bra med exempelvis "stege", "ringar", koner eller helt enkelt över en linje. Övningarna kan variera på hundratals sätt, bara fantasin kan sätta stopp. Men glöm inte att arbeta så matchlikt som möjligt. Fördelen med lösa ringar jämfört med stegen är att de kan placeras i många olika varianter. Stegen går ju bara att placera på ett sätt. Kanske kan jag bifoga en bild imorgon på hur detta kan se ut, ska jobba på det. Snabba fötter tillsammans med bålstabilitet känns primärt i försäsongsträningen.

Förhoppningsvis några nya tankar från dagens blogg. Imorgon är det söderland som gäller igen för träning.

Forza!


Nu börjar det...

För de flesta fotbollsspelare var nog denna dag något alldeles speciellt. Flåsets dag - första ordentliga träningen efter den sköna julledigheten. Nu väntar en tid av uppbyggnadsträning, bara vädret håller sig någolunda stabilt så är jag supernöjd. Det kommer bli mycket fotboll, varje dag denna veckan till att börja med.

Med tanke på uppbyggnadsträning finns en del av kroppen som absolut inte får glömmas bort. Närmare bestämt mage och rygg vilka ligger till grund för all snabbhet och styrka i målvaktsspelet. Utan en stark bål kommer målvakten få problem med de flesta moment, iallafall de av svårare karaktär.

När jag tränar magmusklerna brukar jag dela in dem i övre, undre och sida. Mycket av magövningarna går att göra med boll, antingen används en fotboll eller om målvakten vill ha det tyngre används en medicinboll. För att träna de övre musklerna i magen kan mycket kast tillämpas, liknande klassiska sit-ups men bollen följer med i rörelsen och avslutas med ett kast till någon framför. Proceduren upprepas - målvakten kommer upp i sit-ups, får kast, tar med boll ner och i rörelsen upp kastas den.



image15

För att träna de undre magmusklerna är det bra att ha benen aktiva. Försök att hitta balans på rumpan, inga händer och inga fötter i backen. I denna position kan målvakten på olika sätt göra rörelser med fötterna utan boll. Tas en boll med i övningen kan någon exempelvis kasta bollen framifrån och målvakten sparkar tillbaka på volley.

image16

För att få en stabil mage är det viktigt att inte glömma av sidomagmusklerna. De övas bra genom att ligga på sidan, lyft upp överkroppen och fånga boll i luften (övre delen) eller sparka bollen med det översta benet (undre delen).

USA närmar sig med stormsteg, det lutar även mot en resedagbok. Bloggen kommer antagligen nyttjas rejält med. Vad önskas för teman from the U.S?

Erik Lundstedt


Dagen efter Jan...

Söndag och snön ligger vit på marken. Åkte bil från Mariestad igår, det regnade is. Mycket underligt. Har för en stund sedan varit ute på ett syrerikt och bra löp med Oskar. I spåren efter Kallas insats idag var det inte svårt att ta alla fjuttiga backar. Tjejen imponerar stort.

Skönt Wigholm att du bröt lite av mitt tema här på bloggen. Du är genial i dina uttalanden, du har ju även fått en fråga på kommentarutrymmet, frågan är hur vi ska lyfta den frågan.

Såg på Aston Villa - Manchester United igår. Där fick vi se en målvakt i värlsklass i form av Mr. Edvin Van der Sar. En riktig skön lirare. Läste någon gång att det var några studenter i Holland som doktorerat i hans målvaktsspel. Den avhandlingen borde finnas till allmänt förfogande.

Vem blir nästa veckas gästbloggare? Lägg in förslag i kommentarlådan.



Eftersom jag hållt mig till målvaktstekniken på skott här på bloggen ska jag fortsätta med ytterligare ett kapitel idag. Nämligen fallteknik som kanske är den lurigaste av alla tekniker, framför allt åt ena hållet.

Instruktionerna är enkla:

Fall på utsidan av kroppen. Ända nerifrån fötterna, utmed benet och upp till överkroppen. Det luriga är ofta att få in knät och inte landa på det, samma sak gäller armbågen. Därmed är det viktigt att tänka på dessa kroppsdelar i fallet. Det kommer snabbt ett kvitto på om målvakten gör fel då det ofta kan göra ont att falla på de hårda delarna av kroppen. För att få bort knä o armbågar kan målvakten falla något framåt och försöka nå bollen så tidigt som möjligt. Det gör att armen blir sträckt framåt och armbågen försvinner automatiskt. Om rörelsen blir fel behöver det inte göra så ont om skottet kommer nära målvakten, men ska han/hon slänga sig längre krävs en god teknik.

Börja därför helt från grunden med fallteknik:

Sitt på rumpan och fall ned på en boll vid sidan.
Stegra med att sitta på knä och falla ner på sidan. Dessa två första övningar kräver ingen tanke på knät utan kan helt koncentreras på armbågen.
Fortsätt med att sitta på huk och falla ner. Tänk nu på att knät inte ska slå i, självklart inte armbågen heller.
Fortsätt sedan med att falla från en stående position där tekniken helt ställs på sin spets.

Fallteknik kräver träning och åter träning. I början bör målvakten öva på skott som kommer nära på marken. Detta kan sedan stegras med bollar i luften nära målvakt. Efter detta, och när tekniken fungerar bra, kan målvakten träna på tuffare skott som kommer längre vid sidan. Det är intressant att se på målvakter som spelar på högre nivå hur de slänger sig på skotten, alla har sin egen stil med grunden är oftast den samma.

Snart blir det filmdags och en kopp kaffe.

Crea diem - Skapa dagen.

Full fart framåt - Jan Wigholm

Min bloggdebut sker i fotbollens tecken. Fotboll är något som ligger mig varmt om hjärtat. Har jobbat inom fotbollen så jag har planerat träningar och matcher och genomfört dessa så jag ligger runt 11.200 timmar, så det är ingen överdrift att fotbollen är en passion för mig.



Den här bloggen domineras  kraftigt av målvaktsspel och i Sverige är vi väldigt noggranna när vi pratar målvaktsspel och försvarspel så därför ska det bli extra roligt att prata om anfallspel.


Inför året 2008 vill jag se att sveriges folkkäraste landslag bibehåller att vi är duktiga på att försvara oss och ge våra offensiva spelare friare tyglar.


Bristvara i svensk fotboll är spelare som är duktiga på att utmana och att vara ett hot för motståndaren saknar spelare som Lionel Messi och Christiano Ronaldo misslyckas dom med en dribbling så försöker dom igen.


När jag har tränat ungdomslag så tränar dom väldigt lite 1mot1. Dom är inte trygga med bollen och letar hellre ett passningsalternativ. Nej här gäller det att alla ungdomsledare hjälper barn och ungdomar så dom lär sig våga bli duktiga 1mot1 och INTE fokusera på resultat.


Varför har vi inga sådana spelare istället prioriterar vi spelare som Klas Ingesson, Niklas Alexandersson, Håkan Mild, Magnus Turbo Svensson och Daniel Andersson. Ja listan kan göras lång på defensiva mittfältare.


Skönt klipp från spelartyper som jag vill se mer av i svensk fotboll.


http://www.youtube.com/watch?v=gQxbfZvKAu8


Men tittar vi tillbaka inom svensk landslagsfotboll så har vi inte många rena dribblers fast det finns ju några sanslöst duktiga målgörare, titta vad Henrik Larsson har skapat ute i Europa som målgörare.

Och Kennet Andersson speciellt i Italien där hans anfallspartner alltid låg högt upp i skytteligan.


http://www.youtube.com/watch?v=ak2DfCwuMkQ&NR=1

  

Under ordet spelförståelse Så vill jag lyfta fram Tomas Brolin. Det han gjorde i vm 94 med sin fria roll till höger var charmant.


http://www.youtube.com/watch?v=EqEKd-a7M_k

  

Eller Fredrik Ljungberg, är svag för hans spel utan boll det håller yppersta världsklass.

Jag imponeras av Glenn Strömberg och Henrik Larssons popularitet ute i Europa.


http://www.youtube.com/watch?v=hkxMrXzcelU&NR=1




Jag kan rekommendera alla som gillar fotboll lite grann i alla fall att besöka ett mästerskap för det är så mycket mer än bara en fotbollsmatch.

Och ni som har planerat resa i sommar här kommer lite ögongodis


http://www.youtube.com/watch?v=-Tv3gdUR5rU

http://www.youtube.com/watch?v=hlGtFZ-ExUc

http://www.youtube.com/watch?v=nSzD85aGtEY

  

  

  


Fredag är alltid fredag.

Välkommen tillbaka till min blogg. Har precis avnjutit en fredagsmiddag hos mor och L-G och sitter nu med en rykande färsk kopp kaffe. Det är inte bara fredag idag, det är ju faktiskt dan före dan. Dan före gästbloggardan. Innan jag lämnar över ordet tänkte jag prestera lite själv. Jag har tidigare i bloggen diskuterat olika delar av målvaktens teknikarbete när det gäller skott. Idag ska jag mycket kort ge några korta instruktioner för greppteknik vid skott, vilket kommer följas av en liten fredagsgåva.

Förresten, höll på att glömma. Bloggen uppnådde igår ett läsarrekord av 18 unika läsare. Inte dåligt för att vara fjärde bloggdagen. Hoppas ingen av er missar att slå på tv:n klockan 21.00 idag, alla besökare här bör veta vad det handlar om. Läste även att det idag blivit klart att Lagerbäck stannar 2 år till i landslaget. Det tycker jag känns helt rätt. 


Snabbt över till greppteknik vid skott, och idag pratar jag om skott mitt på målvakten, handlar det grundläggande om tre olika tekniker. Skott på mark, skott i midjehöjd och skott i bröst/ansiktshöjd.

1. Skott på marken. Låga skott. Kanske av många ses som en enkel match. Men ack vad man kan ta fel. Tyvärr har vi sett allt för många målvakter som gör en "klassiker" och tappar in bollen retligt enkelt mellan benen.
Målvakten bör tänka på följande när det kommer ett skott med marken: Ha lätt böjda knän och lätt böjd rygg så att händerna lätt når ner till marken. För att unvika att skapa ett hål som bollen kan rulla genom förs armarna ihop (armbågar och underarmar) och likaså händerna (lillfingrarna ska ligga bredvid varandra). I detta läge kan bollen enkelt plockas upp i famnen.

2. Skott i midjehöjd. Här gäller det att snabbt tillämpa "skopan" och dra in bollen och undvika att bollen studsar ifrån målvakten. Armar och händer förs samman, precis som ovan nämnt, och bollen sugs in mellan underarmarna och bröstet. I det läget har målvakten fångat bollen i "skopan". Tänk på att tyngpunkten ska behållas framåt, blir målvakten allt för rak i ryggen, eller rent av bakåtlutad kan bollen lätt studsa ifrån.

3. Skott i bröst/ansiktshöjd. Denna teknik är något annorlunda och till skillnad från de två tidigare finns det många idrotter som tillämpar tekniken, till exempel handbollsspelare och basketspelare. Det handlar helt enkelt om att ha tummarna bakom bollen när den tas emot, vilket inte alltid är en helt enkel match. När bollen fångas ska armarna vara lätt börja för att skottet ska kunna "dämpas" in, och därmed minska risken för en retur. Målvakten bör även tänka på att utnyttja handens yta och det görs bäst genom att spreta lite lätt med fingrarna. Man kan se det som att tummarna är bakom bollen och fingrarna försöker spreta sig fram och runt bollen.

I diskussionen kring greppteknik brukar man även nämna skott ovanför huvudet men det tänkte jag spara till inlägg. Som sagt, teknik är ingenting man lär sig över en blogg utan kräver träning och åter träning. Den teoretiska grunden är viktig men det viktigaste är att praktisera tekniken. Och kom ihåg, all teknik är personlig, därmed finns inga faktiska riktlinjer för hur "alla" utför momentet på bästa sätt. Var inte rädd för att nöta greppteknik, även om det kan bli något tråkigt efter en stund. Det är ju tyvärr oftast de enkla misstagen som syns.


Innan jag avrundar länkar jag återigen till Youtube som bjuder på mycket sevärt. Idag på schemat, en stilstudie från St. Louis Goalkeeping Academy  ----> http://www.youtube.com/watch?v=ftPnZqd8pqE&feature=related


Imorgon träder den förste gästbloggaren in i rampljuset. Hoppas på grymt trevlig läsning! Jag sätter mig och vilar så länge ------->                                           



                                                                            


Nu är det bänkning framför tv:n. Nedräkning till tränarsymposium, årspremiärsträning och USA sker kontinuerligt.

Tabula rasa.

(O)trevligt avbrott.

Min bloggrutin lyser med sin frånvaro. Kort och gott, datorn låste sig efter en stunds skrivande - och vips - allting borta. Men jag fick lite sällskap under tiden, av lite norska, stockholmska, linköpingska och rydska vänner.

Så dagens blogg blir kortfattad då postverket kallar imorgon bitti. Då jag redan är inne på frånvaro reklamerar jag med mer.

Fredag nästa vecka, då symposiet börjar, missar jag halva dagen då tummen ska få smaka på doktorns medicin i Göteborg. Missar därmed föreläsningen av Henrik Dagård men hinner tillbaka till Gert Hansen förhoppningvis briljanta tankar om målvaktsträning i Elfsborg.

Den andra frånvaron stavas USA och infinner sig mellan 1 februari och 16 mars. Därmed blir jag borta under viss del av försäsongsträningen, men vilken tur att jag hinner tillbaka till dryga 1 månads försäsong innan serieprämiären 2008. San fransisco - Los Angeles - Las Vegas - Miami - New York kommer antagligen uppta stor del av bloggen under denna tid. Förhoppningsvis kommer Oskar bli gästbloggare under denna tid då han är min reskamrat. Mycket spännande ska detta äventyr bli.


Eftersom lördagar går i fotbollens tecken kommer från och med lördag den 5 januari här finns speciellt inbjudna gästbloggare. Först ut, mannen som skött kommentarerna bäst, Jan Wigholm. Jag hoppas ni alla ser fram emot denna premiär! Han kom senast idag med rättelsen om att det är EM och inte VM-slutspel i sommar.


Skönt att även Agnes och fadderbarn Maria har hittat hit, och nu även Malin. Någon anonym kommentar har även inkommit, kan den tillhöra blivande konstapeln? Den titeln kommer passa dig utmärkt perko! Blir perfekt, då kan du och Olof vara min lifeguards i framtiden.

Vill göra lite målvaktsreklam här, en bra sida med mycket intressanta diskussioner är www.goalkeepersetc.com.

Med förhoppning om bättre blogg och ett fortsatt bra 2008!

Erik Lundstedt


Ett bestiget berg och Rådhuset i min ryggmärg

Idag är det inte svårt att komma i rätt sinnesstämmning för en blogg. Dagen i korthet: Jag och Jon (hoppas du inte stämmer mig) har i vanlig ordning presterat grymt bra, både praktiskt och teoretiskt. EXARBETET ÄR INSKICKAT! En standardfika med mycket trevligt folk (i vanlig ordning... ) Kanske ska ja börja räkna upp vilka som är med på fikan o på nått sätt poängsätta närvaro eller rent av betygsätta prestationerna? Vad tycker ni? Mycket intressanta diskussioner, framför allt gillar jag att det redan kommer lite hugg om mina härliga teorier här på bloggen. Det har även redan kommit in önskemål som jag ska försöka tillgodose. Jag har även blivit varnad för drastiska beroendeföljder av bloggande.

Dagens blogg tänkte jag lägga upp lite som en trerätters middag.

Till förrätt serveras en bild från min trevliga roadtripp till Norge i December med Jon. Detta serveras med ett smått exklusivt inlägg om förflyttningsteknik.

Middagen består av två svettiga frågor, vilket serveras tillsammans med en övning i förflyttningsteknik.

Efterrätten har smak av skorpion, till detta en härlig överraskning.


Så, direkt till förrätten:

image9

Denna vackra bild är tagen någonstans mellan Hamar och Oslo. Tillsammans med ljudet av Lars Winnerbäck och trevligt sällskap är den svårslagen.


Vart leder spåren? Kanske dit Du vill?


Förrätten serveras med några ord om förflyttningsteknik. Målvaktens förflyttningsteknik är mycket viktigt i diskussionen om att "stå rätt i position". Eftersom jag snuddade vid ämnet igår så fortsätter jag idag. Har man sagt A måste man säga....Ö...?

Jag ska hålla mig kort och skriva några ord om förflyttningsteknik vid skott, i fokus är då sidledsförflyttning. Det är mycket viktigt att målvakten fortfarande håller sin kroppstyngd framåt vid förflyttning i målet. Rent praktiskt så får inte fötterna korsa varandra vid de mindre, snabbare förflyttningarna i målet. För vad händer om höger fot råkar vara bakom den vänstra när skottet avfyras? Förhoppningsvis kommer skottet rakt på målvakten (en bra målvakt behöver ju aldrig slänga sig sägs det ...) annars blir det svårt för målvakten att nå bollen vid sidan. När det förflyttningen är det även viktigt att ta så små steg som möjligt för att kunna ha markkontakt  med båda fötterna i skottögonblicket, vilket blir svårt om stegen blir till "kliv". Var noga med att målvakten blir duktig och snabb i sidledsförflyttningen för att hon/han snabbt kan hitta rätt position i målet för att öka chanserna till en räddning.

Till huvudrätten. Som på beställning från dagens kaffe kommer här en liten omröstning. Två av våra landslagsaktuella målvakten slåss om förstaplatsen i sommarens EM-slutspel. Men vem ska spela? Eller är förstaplatsen given?



Andreas Isaksson

4 år i rad utsedd till Sveriges bäste manlige målvakt. Född 1981 och har via Trelleborgs FF, Juventus, Rennais och Djurgårdens IF tagit sig till Manchester City. Andreas är 199 cm lång.

Rami Shaaban

Född 1975 och spelar idag i Fredrikstad. Han har klubbar som Djurgårdens IF och Arsenal bakom sig och fick ta plats som förstemålvakt under första matchen i VM-slutspelet 2006 då Isaksson var skadad. Rami är 194 cm lång.


Vem ska ta platsen i VM?




Till huvudrätten skulle även en övning i fotarbete få plats och här kommer den:

image10
En mycket enkel övning som träning i sidledsförflyttning. Målvakten arbetar fram mot första konen, sedan görs en sidledsförflyttning åt höger, vid konan längst ut sker en riktningsförändring framåt och förbi konan. Efter detta gör målvakten en sidledsförflyttning åt vänster som avslutas med en löpning framåt. En bra övning som kan bli än mer matchlik om exempelvis tränare kastar/skjuter bollar framifrån någonstans i sidledsförflyttningen. Jag vill påminna om att den övning som jag visade i min allra första blogg är en utmärkt övning för att få igång fotarbetet.

Det finns många övningar för att öva målvaktens sidledsförflyttning men detta är en bra start. Kom ihåg att ta små snabba steg i sidled.



Och så, slutligen, till den fina efterrätten. 



                                                Njut av dagens Skorpion!

           ------------->     http://www.youtube.com/watch?v=yILDiU859FU    <--------------


Tack för mat, exarbete, löpning och kaffet!

9 dagar till 2008 års tränarsymposium.

Sparkar in det nya året - men det är precis på håret.

Igår firades det gamla året med mycket trevligt sällskap. Efter middagen sammanfattades 2007 månad för månad, jag valde hellre att sammanfatta sommaren 2006 och gjorde det. Jag fick då tid att drömma mig tillbaka till VM i Tyskland som är det största som hänt i mitt fotbollsliv.

Olympiastadion i Berlin kokade av 50.000 svenskar och Ljungberg avgjorde i sista minuten. Tack för kaffet.

Dock kommer sällan trevligheter ensam, det finns en baksida som kallas "dagen efter", som jag tillbringat i träningens tecken. Om man kan räkna statisk träning som att ligga i samma ställning i sängen till 15.30. Jag brukar då intala mig själv att det är viktigt att sova ut ibland.

Skulle jag göra comeback just idag skulle det antagligen se ut något i den här stilen:

http://www.youtube.com/watch?v=jo4nmdO5SpQ

Så till positionsspelet på skott. Målvakt i linje med bollen och mittlinjen, det är nummer 1. Figuren nedan visar rent konkret vad jag menar med detta. I bilden har jag även lag till den skottvinkel och den eventuella linje som målvakten arbetar på från sida till sida i målet. Denna halvcirkel är högst individuell beroende på målvaktens förutsättningar. Men just i detta fall är utgångspositionen som mest cirka 1 meter och då handlar det om skott runt straffområdeslinjen.
image5



Denna bild visar den perfekta utgångspositionen för målvakten. I detta fall där den svarta punkten är, där den röda linjen skär den blå. Detta är den position som målvakten bör hålla när han/hon följer bollen och i skottögonblicket ta snabba steg framåt mot skytten för att skära av så mycket som möjligt att skottvinkel och minska chanserna för mål.

För att förtydliga alltsammans, samt vikten av att komma så nära skytten som möjligt i skottögonblicket har jag även med bilden nedan. Tänk dock på att målvakten inte får tokrusa när skottet kommer då risken för en lobb då uppkommer och det kan bli svårt att ha markkontakt med båda fötterna, vilket är mycket viktigt.


image6

Ett tips när det gäller att komma nära i skottögonblicket är att ta stegen framåt när skytten tittar ner på bollen precis innan skottet. Glöm dock inte bort att en skicklig skytt kan skruva bollen vilket till viss del förstör bilden av skottvinkeln, men det gäller ändå som riktlinje.


Träna målvakten i att göra mycket sidledsförflyttningar i högt tempo för att han/hon ska lära sig att naturligt flytta med linjen mellan bollen och mitten av målet, vilket ger den optimala positionen i målet. I en skottövning kan tränaren tillexempel ställa sig i mitten av målet, då tränaren inte kan se bollen för målvakten är positionen rätt. Där ifrån är det också lätt att dirigera målvakten höger eller vänster.

En bra och mycket enkel övning för att träna detta är den som följer nedan.
image7

En spelare står med boll till höger eller vänster i straffområdet, passar den rakt över till en anfallare. Här kan man välja att bara passa bollen till en början för att sedan bygga på med ett direktskott. Som ovan nämnt är tränarens position mitt i målet för att se om målvakten arbetar rätt.


Tack för idag. Om det är någon som läser detta som har intresse av att jag ska utveckla så skriv gärna det. Tips om områden och teman är även välkommet. Handlar det om något ämne jag inte har så bra koll på så vet jag att det finns gästskribenter som är sugna på att säga sitt här.


Övning ger färdighet - det finns inga genvägar till den perfekta tekniken.

Tillbaka till framtiden.

Med vänlig hälsning

Erik Lundstedt


RSS 2.0